Waarom versuikerd honing?

Honing die versuikerd is, wordt ook wel gekristalliseerde honing genoemd. Dit is een volledig natuurlijk en normaal proces dat ontstaat doordat de suikers in de honing na verloop van tijd kristallen vormen. Dus dit betekent niet dat de honing bedorven is of van mindere kwaliteit; het is juist een kenmerk van pure, onbewerkte honing.

Bloemenhoning kritaliseert sneller dan boshoning / honingdauw

Alle pure, onvervalste honing zal op den duur kristalliseren of versuikeren. Dit is afhankelijk van de bewaartemperatuur en de verhouding glucose en fructose in de honing.

 

In de bijenkast zorgen de bijen voor het ideale klimaat om de honing vloeibaar te houden. Dit is op een temperatuur van ongeveer 35°C. Honing kristalliseert omdat het een oplossing is van suiker in water, waarbij de verhouding suiker hoog is om bij kamertemperatuur opgelost te blijven. Zodra de honing uit de bijenkast wordt gehaald en de temperatuur lager is kan de honing dus gaan kristalliseren. Kristallisatie gebeurt wanneer de glucosemoleculen losraken uit het water en kristallen vormen.
 

Hoe snel echte honing kristalliseert, hangt af van de verhouding glucose en fructose in de honing. Hoe hoger de verhouding glucose tot fructose, en glucose tot water, des te sneller de kristallisatie gaat. Boshoning / honingdauw kristalliseert over het algemeen minder snel dan bloemenhoning waarin van nature meer glucose aanwezig is.

 

Als je de gezonde eigenschappen, de geur en smaak van honing wilt behouden, moet je het niet verhitten. Zeker niet in de magnetron. Hierdoor gaan deze mooie eigenschappen van de echte honing verloren. Plaats de pot op of bij de radiator/verwarming, in een kom met lauw water of in de oven op een temperatuur van maximaal 45°C. Dit duurt wat langer, maar dan geniet je wel optimaal van de honing.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.